Nye paradigmer for samfundsansvar i udbudsprocessen


Paradigmer for samfundsansvar hjælper bygherrer – offentlige og private – med at gøre samfundsansvar til en aktiv del af udbudsmateriale og kontrakter. Udgangspunktet for paradigmerne er foreningens charter med seks grundlæggende principper for samfundsansvar i ejendoms-, bygge- og anlægsbranchen.

Paradigmerne beskriver, hvordan bygherrer bedst efterspørger bæredygtighed, godt arbejdsmiljø, ordentlige lønforhold, praktikanter, lærlinge, mv., når de udbyder byggeopgaver. Paradigmerne giver også bygherrerne mulighed for at anvende et mere ensartet materiale på tværs af aktører. Det sparer ressourcer i bygherreorganisationerne, og det gør det lettere for samarbejdspartnerne at navigere som tilbudsgivere og i kontraktrelationen efterfølgende. På sigt er det formålet at øge graden af samfundsansvar i bygge- og anlægssektoren og få flest mulige aktører til at bakke op om paradigmerne og anvende dem som værktøj.

Paradigmerne kommer i fire udgaver, tilpasset forskellige indkøbsprocesser:

  • Paradigme for EU-udbud
  • Paradigme for indkøb omfattet af tilbudsloven
  • Paradigme for indkøb omfattet af forsyningsvirksomhedsdirektivet
  • Paradigme for private bygherrer

Paradigmerne er udarbejdet i et samarbejde mellem Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og advokathusene Bech-Bruun og Horten, med støtte for Realdania.

Læs mere her