Lejerbo katalysator for bæredygtig forretningsudvikling


Det er ikke hver dag den almene sektor står i centrum for private virksomheders forretningsudvikling. Men det er netop hvad der sker i udviklingen af Circle House, hvor 30 private aktører sammen med Lejerbo skal opføre verdens første almene boligbyggeri baseret på cirkulære principper.

Og det giver god mening, når man spørger direktør for Lejerbo, Palle Adamsen:

”Vi har en lang tradition for at arbejde med bæredygtige løsninger. Lejerbo stod bag landets første DGNB-certificeret almene boligbyggeri og flere er fulgt efter. Og det skyldes jo bl.a. at vores kunder, nemlig kommunerne, i stigende grad efterspørger bæredygtige løsninger. Og ved at have et forspring inden for det cirkulære, kan vi vinde nye projekter”, forklarer direktøren.

Desuden understreger han, at beboerne også i stigende grad sætter pris at leve i et sunde og bæredygtige bygninger. Det er med til at skabe en identitet i og omkring byggerier.

Leverandørerne skal med
”Det nytter jo ikke noget, at det kun er os, der vil i en bæredygtig retning, hvis ikke vores leverandører følger med og bygge det vi ønsker. Vi ser det som naturligt, at vi gør vores til at der sker den nødvendige innovation,” fastslår Palle Adamsen.

Og meget tyder på, at den cirkulære tankegang er vejen frem i en verden med stadig færre ressourcer. Byggeriet står for 40 pct. af den globale opvarmning relateres til byggeriet, og i Danmark ved vi, at 30 pct. af de samlede affaldsmængder stammer fra byggeriet. En ny SBI-analyse viser desuden overraskende, at miljøbelastningen fra at bygge et nyt hus generelt er større end miljøbelastningen fra husets drift gennem dets samlede levetid.

Bør tilbyde bæredygtige løsninger
Og netop det faktum, at fremtiden i langt højere grad vil tilbyde de leverandører, der kan arbejde ressourceeffektivt, er begrundelsen for, at eksempelvis Orbicon er gået aktivt ind i projektet med at opføre Circle House.

”Når ressourcerne bliver knappe skal vi jo også kunne tilbyde stærke projekter til vores kunder. Derfor griber vi muligheden i Circle House for at prøve ting af og udvikle nye metoder til at bygge mere bæredygtigt”, fortæller divisionsdirektør i Orbicon, Marianne Madsen.

”Konkret kan vi se, at der er penge bl.a. at arbejde med bæredygtighed og få certificeret bygningerne. Når udenlandske investorer skal sætte penge i dansk byggeri er det noget de vægter højt. Det er et signal om der er styr på fremtiden.”

Demonstrationsprojekt
Circle House-byggeriet kommer til at bestå af 60 almene boliger uden for Aarhus, der ventes at stå færdige i 2020. Ud over at være boliger skal det fungere som demonstrationsmodel, der kan give hele branchen ny viden om erfaringerne med at bygge på en måde, hvor miljømæssig bæredygtighed og økonomisk gevinst går hånd i hånd. Allerede inden byggeriet står færdigt, vil dele af det blive udstillet – blandt andet på Building Green (2.-3. november 2017) – samt præsenteret på to temamøder hos Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (16. november og 4. december 2017).

Læs mere om temamøderne