Høring om udbud i byggeriet: Hvordan understøttes samfundsansvaret i byggeriet?


Torsdag d. 17. januar var en spændende dag for byggeriets samfundsansvar. Her blev der afholdt en åben høring på Christiansborg, hvor ledende fagfolk fra byggeriet fik mulighed for at præsentere dilemmaer i byggeriet såvel som løsninger for Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg.

Formålet med høringen, som Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) står bag, var at give Transport-, Bygnings- og Boligudvalget en forståelse for, hvordan man kan sikre god kvalitet i byggeriet med udbudskrav i udbudsprocessen og med kontrol i byggefasen. Derudover var formålet at understøtte et bedre arbejdsmiljø med et øget fokus på ordentlige løn- og arbejdsforhold i byggeriet, samt at forbedre jobmuligheder for lærlinge og socialt udsatte. En øget indsats kan bl.a. være med til at fremtidssikre byggeriets behov for arbejdskraft.

FBSA er allerede i selen

FBSAs formand, Palle Adamsen, deltog i høringen, hvor han videregav FBSAs erfaringer med at styrke samfundsansvaret på tværs af branchen. Palle Adamsen fortalte ligeledes om værktøjer for håndtering af social dumping, som FBSA har udarbejdet i tæt samarbejde med foreningens medlemmer. Det drejer sig særligt om Paradigmer for samfundsansvar, som hjælper bygherrer og entreprenører med at stille de rette krav til samarbejdspartnere, samt et Kontrolredskab der giver konkrete anvisninger til, hvordan ordregiver kan følge op på, om løn- og arbejdsforhold overholdes i praksis.

Potentialet er stort

Lykkedes det at udbrede fælles procedurer til håndtering af krav og kontrol af byggeriets samfundsansvar, er de samfundsmæssige gevinster aldeles betragtelige. Derudover kan strømlinede retningslinjer bidrage til en væsentlig reduktion i transaktionsomkostningerne hos både bygherrer og tilbudsgivere.

Fakta om høringen

Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) var initiativtagere til høringen og de øvrige indlægsholdere til høringen var Andreas Christensen fra Horten, Gunde Odgaard fra BAT, Henrik Mielke fra Enemærke & Petersen, Henrik Lindved Bang fra Bygherreforeningen, Palle Adamsen fra Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og Janus Schädler Honoré fra Dansk Byggeri.

For mere info om FBSA, kontakt sekretariatsleder Christina Schultz på: cs@fbsa.dk eller mob. 61 77 59 17.